Skip to main content

Winkelmand

Wil je jouw kind weerbaar maken? Maak je je zorgen om je kind? Wordt je kind, puber of tiener gepest en wil je hier iets aan doen? Dan voeg ik 4 tips toe aan jouw huidige situatie.

“Als je wordt geslagen, slaat jouw kind dan zelf terug?”

Op een gegeven moment ben je het zat. De school, de club, niemand doet iets aan het probleem. Je ziet je kind graag weerbaar. Dat hij of zij voor zichzelf kan opkomen.. maar hoe en waar begin je?

*๐Ÿญ. ๐—”๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ต๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐—ฒ๐—บ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ. ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ.

Het is van groot belang om te weten wat er in het hoofd van je kind speelt. Ook al zul je niet alles achterhalen; de gedragingen vallen vaak op bij kinderen die minder weerbaar zijn. Ze lopen o.a. vaak met anderen ‘mee’, stemmen snel in op de initiatieven van een ander en laten zich niet zichtbaar uit hoe zij ergens over denken.

Maak jij gevoelens bespreekbaar? Hoe gaat dat binnen jullie gezin? Wat ook handig is om over na te denken, hoe verliep dit als jij als kind of puber bijvoorbeeld om moest gaan met emoties? Kreeg je dan steun van je ouders of mensen in je kenniskring?

Omdat ik aan jou als ouder vraag hoe je vroeger zelf werd opgevangen, is essentieel om jouw huidige situatie te begrijpen.

Achterhalen en observeren van je kind

*๐Ÿฎ. ๐—š๐—ฎ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ ๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ด๐—ฑ๐—ฟ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ด ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ

Je kind bevindt zich in een lastige fase: zal ik het wel of niet zeggen? Kinderen willen geen slachtoffer zijn, al helemaal niet wat pesten betreft. Een opening kun je prima vinden bijvoorbeeld onderweg naar de supermarkt of even samen het centrum in te gaan.

Als ouder voel je je verantwoordelijk, meer dan dat. Je hebt enige haast. Maar om een opening te vinden voor zulke onderwerpen is het soms verstandig om de juiste timing af te tasten voordat je het aansnijdt.

*๐Ÿฏ. ๐—•๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐—ฒ๐—บ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐˜€ ๐Ÿฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐˜

Veel dingen gaan vaak ‘goed’, maar vaak wordt het goede gedrag al gauw als normaal beschouwt. Hierdoor lijkt het naar de achtergrond te verdwijnen.. en dรกt is nou juist niet de bedoeling! Je wilt je kind graag zien shinen, toch?

Allright! Dus, bijvoorbeeld het inruimen van de vaatwasser, het opruimen van de schoenen of het op tijd tanden poetsen kan al voldoende aanleiding geven voor een compliment waar je stil bij kunt staan. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel als je wilt dat het compliment รฉcht voet in aarde gaat zetten. Om weerbaar te worden, leert je kind door complimenten in ontvangst te nemen en er werkelijk in te geloven. Hierdoor is het belangrijk dat je er de tijd voor neemt en het oprecht meent.

*๐Ÿฐ. ๐—ก๐—ฒ๐—ฒ๐—บ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜. ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ผ๐—ผ๐—ฑ๐—ฏ๐—ผ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ

Een moodboard kan ontzettend veel plezier geven, vooral als je samen lekker de knutselspullen uit de kast vist en aan de slag gaat met oude tijdschriften (of tegenwoordig, plaatjes op het internet!)

Van jong tot oud. Geloof me, het is awesome om dit te maken!

Misschien denk je wel, hey, wat is een moodboard?

Een moodboard kun je op vele manieren maken. Digitaal of echt op papier (mijn voorkeur).
Je knipt bijvoorbeeld foto’s, plaatjes of teksten uit en die plak je op je moodboard.
Weerbaar zijn betekent ook dat je kind nadenkt wat hij of zij leuk of inspirerend vind. En als jij als ouder mee doet, ben je natuurlijk een mega voorbeeld voor je kind. Ook jij hebt een stip op de horizon waar je gelukkig of blij van word.

Trek een dagdeel ervoor uit en verzamel van te voren al wat spulletjes (bijvoorbeeld: pennen, stiften, potloden, gelpennen, kleurpotloden, gekleurd papier, cadeau papier, etc.) Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het gebruiken voor jullie creatieve moodboard.

Wil je zo’n creatief dagdeel cadeau aan jezelf en je kind, dan heet ik je uiteraard welkom in mijn creatieve little space in Haarlem. Uiteraard houden we ons aan de maatregelen van de overheid, maar veel is mogelijk. Je mag vrijblijvend een email sturen voor meer informatie naar info@purebelacademy.nl en wellicht treffen we elkaar!

Meer informatie over moodboards, knutselspullen of de beste complimenten voor je kind, dan voeg ik nog wat linkjes bij.

Alles over moodboards maken

Knutselspullen kopen?

Alles over de beste complimenten aan je kind

Leave a Reply